Partnerünk a
gyermekszinhaz.lap.hu

Galéria


Tarka-Barka lengető
TARKA-BARKA LENGETŐ FOGLALKOZÁSOK

A Tarka-Barka Lengető nem más, mint egy szivárványszínű ejtőernyőre hasonlító eszköz, melyet egyre gyakrabban használnak különböző gyermekeket foglalkoztató programokon. Sokmindent rejt magában ez a játék. Közösen lengethetjük, alábújhatunk, hempereghetünk rajta, egyensúlyozhatunk rajta labdákat.

1. Az 1-3 éves korú gyerkőcök és szüleik közösen eltöltött órájának célja, hogy a kicsik játékos formában ismerkedjenek meg sok-sok dallal, mondókával. Ritmushangszerek segítségével érezzék meg a versikék ritmusát, lüktetését. Szüleikkel együtt tapasztalják meg a jóízű nevetés, a tréfa, az öröm éltető erejét.
A foglalkozások felépítése követi az életkori sajátosságokat. Az 1-3 éves gyerekek figyelemkoncentrációja igen rövid - 5-6 perc -, így folyamatosan váltakozik foglalkozás közben az „ülős” és a „dinamikusabb”, mozgásos feladat. Pl.: hol eljátszuk a dalokat, mondókákat, hol a gyerekek kezébe adott hangszerekkel kísérjük, hol pedig hangulatkeltésként énekelünk nekik. Az érdeklődés fenntartására szolgálnak a bábok is, melyek egy-egy dal szereplőit elevenítik meg előttük. A kicsik mozgásigényének kielégítését is figyelembe véve, kiemelt szerepet kap a játékos torna, a tánc, de legfőképpen a játék.

2.Az óvodás ill. kisiskolás korú gyerekek számára úgy állítottuk össze a 40 perces foglalkozást, hogy egy színházi előadás részesei legyenek. A gyerekek egy kerek történet szereplői. Nem csak a mozgásba vonjuk be őket, hanem szöveget mondanak, ismételnek, egyszerű koreográfiákat táncolnak velünk.
A játékhoz nem kell színpad, színházterem. Szabadtéren, óvodai csoportszobában, osztályteremben, könyvtárban, tornateremben egyaránt megvalósítható. Közösen teremtünk színházat a velünk játszó gyerekekkel. A zenés foglalkoztató mesejáték aktív részesei, ők alakíthatják a történetet vagy visszahúzódva szemlélhetik az eseményeket.
A sorversennyel, labdajátékkal tarkított mozgásos feladatok sora élvezetessé teszik a játékot. Fő eszközként használjuk a Tarka-barka ejtőernyőt, mely megtanítja őket a csoportjátékra, az együttműködésre és fejleszti a gyerekek figyelemkoncentrációját.
2015-05-26 12:44:03