Partnerünk a
gyermekszinhaz.lap.hu

Galéria


NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM- Drama-zuri
Pályázati azonosító: NTP-KKI-16-0292
A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása
Személyiségformálás, tehetséggondozás a drámapedagógia eszközeivel

A Drama-zuri program lényege, hogy a Bogács községben élő és a helyi Óvodai nevelésben részesülő 5-6 éves gyermekeket segítsük a tehetségük kibontakoztatásában, hogy később tudatosabban éljék meg az iskolai kötelezettségeket, tisztában legyenek saját képességeikkel, higgyenek tehetségességükben. Hosszútávú célunk a korai iskolaelhagyás megelőzése, az egyéni felelősségvállalás megerősítése.

Programok havi négy alkalommal, melyben zenés, interaktív mesejátékainkat színházi nevelési foglalkozás keretein belül dolgozzuk fel a gyerekek közreműködésével. Drámatanárok irányításával tanítási drámafoglalkozásokon vesznek részt, kézműveskednek, táncoktatóval huncutkodnak...

DRAMA-ZURI 9 HÓNAPJA - BESZÁMOLÓ

Tehetségazonosítás a pályázatban dolgozó szakemberek bevonásával2016.08.29-09.05.

DRAMA-ZURI PROGRAM
ZÁRÓ RENDEZVÉNY 2017. 05.29. 15.00
Nyílt nap a Bogács községi Bagolyvár Óvoda Drama-zuris gyerekeinek, szülőnek, az óvodásoknak. A rendezvény kezdéseként egy kisfilmet vetítettünk le, mely a kilenc hónapig tartó Tehetségprogram werkfilmje volt. Ezt követte egy színházi nevelési előadás. A Bűntény az erdőben c. interaktív mesejátékot választottuk zárásnak, amiben minden gyerekecske részt vehetett! Valaki kirabolja az erdei üzletet. A bűntény felderítéséhez, a tolvaj elfogásához és a büntetésének kitalálásához sok kis okos gondolatra volt szükségünk. Róka Ica - a tolvaj - mindent jóvá akar tenni, sőt a végén még a gyerekeket is ráveszi, hogy segítsenek neki gyűjtögetni az erdőben. A mese után Csank Anita táncpedagógus vezetésével egy kis táncos bemutatót láthattunk a gyerekektől. A Bogács községi Közösségi Házba kiállítottuk a kézműves foglalkozáson készített alkotásokat, fotókat a programról és zárásként minden gyerekünk kapott egy Oklevelet és ajándékot. A 9 hónap alatt a füzetükbe összegyűjtött matricáikat is hazavihették emlékbe, az általuk készített bábokkal együtt.
Remek hangulatú délutánt töltött el a Kisötlet Gyermekszínpad Alapítvány munkatársai és a Bogácsi Bagolyvár Óvoda a záró rendezvényünkön.
Köszönet a támogatóknak: NTP, EMMI, EMET

ÖSSZEGZÉS:
A gyerekek a drámajáték során megtanulják, hogyan alakítsák ki saját gondolkodásmódjukat, értékrendszerüket és megtapasztalják, milyen sok megoldás létezhet egy adott helyzetre.
Védelmet nyújt a bátortalanabbaknak, a zárkózottabbaknak, a kevesebb önbizalommal rendelkezőknek. Nyitottabbá válnak, hamarabb oldódnak és az átélt helyzetek tapasztalatait tovább viszik magukkal a mindennapjaikba.
A dramatikus játékok nevelési célja az egész személyiség harmonikus és differenciált fejlesztése. Hatékony segítséget nyújt a kommunikációs készségek, képességek kibontakoztatásának terén. A gyerekek bátrabbak, közvetlenebbek, nyitottabbak, elfogadóbbak lesznek általuk. Erősödik önbizalmuk, intelligensebbek, fogékonyabbak lesznek, kíváncsiak a körülöttük élő emberekre.
A játékok alkalmazásával fejlesztettük a gyermekek:
megfigyelő készségét
érzékszerveiket
finom motorikájukat
emlékezetüket
fantáziájukat
tájékozódási készségüket
esztétikai érzéküket
koncentrációs készségüket
empatikus készségüket
társas kapcsolataikat
A drámajáték alkalmas a hátrányos helyzetű gyerekek, a beilleszkedési, beszéd nehézséggel, önismereti és kapcsolatteremtési problémával küzdő gyermekek esetében. Ezek a problémák további részképesség zavarokat generálhatnak, amelyeket ha nem fejlesztünk óvodáskorban az iskolában tanulási problémákat okoznak.
2016-09-12 13:36:10